Om oss

Smøla Janitsjarorkester

Smøla Janitsjarorkester.

Stiftet mars 1981.

At Smøla Janitsjarorkester en gang skulle fremstå som et av regionens mest fremtredende korps med janitsjarbesetning var det vel ikke mange som tenkte den gangen SJ ble stiftet for snart 30 år siden. Men SJ har hatt en rivende utvikling disse årene og spesielt kan man vel si at de siste 10 årene har vært veldig spennende i så måte. Hva har så skjedd med korpset siden oppstarten i 1981? Igjennom dette resymeet skal jeg prøve å gjenfortelle noe av det som er SJ sin historie frem til i dag.

Æren for at SJ eksisterer i dag kan sikkert tillegges mange, men man kommer ikke forbi Tor Moholt og Magne Gjernes i denne sammenhengen. For det var disse to som under en venneprat på Eineset høsten 1980 lanserte ideen om et korps for voksne på Smøla. Den gangen var det jo et veldig aktivt miljø for skolekorps på Smøla, med skolekorps både på Vestsmøla, Nordsmøla, Østsmøla, Innsmøla og Veidholmen, men et heller magert tilbud for den voksne befolkningen som hadde lyst til å spille et blåseinstrument.

Magne og Tor omsatte fort ord til handling, og satte i gang en vervekampanje igjennom selv å kontakte personer som kunne være aktuelle medlemmer i et slikt korps. Responsen fra denne kampanjen ble såpass god at man valgte å gå videre, og på vårparten 1981 ble Smøla Janitsjarorkester en realitet. Men fremdeles manglet man instrumenter å spille på! Løsningen var å ta opp lån til innkjøp av instrumenter. I og for seg ikke så uvanlig, men det var jo ingen økonomi i korpset enda, så Tor og Magne stilte opp der også, og kausjonerte selv for dette lånet.

Dermed var man i gang, og etter en periode med ”selvorganisering” av øvinger hvor det var ”delt ansvar” for det musikalske innholdet, ble Geir Hammeren hyret som dirigent for korpset.

Geir fikk hurtig en god hånd om korpset, og etter hvert hadde man øvd inn både marsjer og overturer av et stort nok antall til å kunne opptre ved ulike arrangementer. Årets høydepunkt og arenaen man viste seg frem på lokalt, var den gangen Sangen og Musikkens dag. Dette var en massemønstring av de lokale sang og musikk kreftene i kommunen og det var vel en aldri så liten ”konkurranse” deltagerne i mellom om hvem som høstet størst applaus for sin opptreden. Videre var deltagelse på stevner i kretsens regi ett viktig høydepunkt i løpet av korpsåret.

Etter å ha deltatt på sin første ”Sangen og musikkens dag”, satte SJ i juni 1982, kursen for Sunndalsøra og for deltagelse på sitt første kretsstevne. Korpset losjerte på Furu Camping og selv om stemningen nok var god blant medlemmene der, var det nok ikke fritt for at det satt flere nervøse Smølværinger ikledd rød busserull på scenen i Sunndal kulturhus? klar til å fremføre melodien   ”South of the Rio”.   Men ilddåpen gikk fint og ingen ble så skremt av opplevelsen, at man ikke ville være med videre. Smøla Janitsjar utviklet seg derfor relativt raskt til å bli en markant bidragsyter innenfor korpsbevegelsen på Smøla. Og lokalt innenfor kommunen ble SJ etter hvert sett på som et korps med relativt høy kvalitet på det de fremførte. Arenaen man opptrådte på i de kommende år var 17-mai, nevnte ”Sangens og Musikkens” dag og korpsstevner. Men korpset og ikke minst dirigent Geir Hammeren ville videre og korpset begynte fra midt på 1990 tallet så smått å dreie i en litt annen retning med tanke på det musikalske uttrykket. Selv om SJ fremdeles var som korps å regne, begynte repertoaret så smått og bli ispedd enkelte stykker som hadde et visst preg av populærmusikk over seg. Dette viste seg å være inspirerende for medlemmene og bidro til at man fikk en mer stabil stamme i korpset. Nye arenaer ble utprøvd og kirkekonserter og konserter arrangert i egen regi ved andre konsertlokaler ble en realitet. Etter hvert dristet man seg også til å delta i korpskonkurranser og det var ikke fritt for at det var stolte øyboere som returnerte til Smøla etter deltagelse i korps konkurranse på Åndalsnes. Tredje plass i sin klasse samt solistpris til Egil Holberg for fremføringen av ”Anthem” gjorde sitt til at lysten til videre utvikling av korpset var til stede.

Geir Hammeren er nevnt som inspirator og drivkraft for å holde liv i SJ. Derfor fortjener også han en verbal blomst for sin jobb med SJ. Kun avbrutt av noen korte perioder, hvor blant annet Asgeir Gjøstøl ledet taktstokken, ledet Geir korpset fra 1981 til 1999. Siste konsert Geir ledet korpset i, var under konsert på ”Solhov” (Straumen), hvor også Ivar Andresen, mangeårig leder av HM Kongens Gardes musikk korps deltok som inspirator og gjestedirigent. En opplevelse som satte seg i minnet til medlemmene på en positiv og inspirerende måte. Etter denne konserten søkte Geir nye utfordringer og flyttet dessverre fra Smøla.

Som det heter vokser intet tre til himmelen. Så ikke med SJ heller. For selv om Egil Holberg sa seg villig til å ta over dirigentrollen i Smøla Janitsjar, så det ut til at Geir sin avskjed utløste en form for ”depresjon” i korpset. Fra at korpset besto av ca 30 medlemmer under Geir Hammeren, møtte ikke flere enn ca 12 stk på de første prøvene etter ferien. Dette var ganske dramatisk, og noe måtte gjøres om man fortsatt skulle kunne holde liv i SJ. Kreative sjeler innefor korpset med Egil Holberg i spissen, samlet seg for å diskutere SJ videre eksistens. Etter noe frem og tilbake bestemte man seg for å fortsette, hvorpå en vervekampanje blant gamle og nye medlemmer ble satt i gang for å skaffe flere medlemmer.

Dette ble på mange måter ett vendepunkt i SJ historie. Etter vervekampanjen fikk korpset et tilstrekkelige antall medlemmer som gjorde det mulig å fortsette. Repertoaret ble i enda større grad enn før, hentet fra populærmusikkens verden. Man integrerte el gitarer, el bass, perkusjonsavdeling og tangentinstrumenter i besetningen og SJ bar i større grad preg av å være et storband i stedet for korps. I tilegg ble vokalister i større grad tatt i bruk. Første ”store” arrangement med denne type besetning, ble gjennomført i Nordsmøla Ungdomshus ”Varden” høsten 2000. Konserten ble en suksess, både for musikere og tilhørere. Over 200 tilskuere fant veien til ”Varden” denne lørdagen og tilbakemeldingene var så positive at det inspirerte både dirigent og musikere til å fortsette vider i samme retning.

Nå begynte ting virkelig å skje. Med Egil som inspirator, dirigent og ide maker ble mange ulike konserter gjennomført. Både på og utenfor kommunegrensen. Kirkekonserter i Aure, populærmusikk på Tustna osv førte etter hvert til en ide om å gjøre en konsert basert på bare Beatles musikk. Som tenkt så gjort. 22 februar 2003 ble denne konserten gjennomført i Vestsmøla Samfunnshus, med Tore Johansen som sang solist. Denne konserten ble også en gedigen suksess for SJ og en inspirasjon til fortsatt å jobbe med konseptet videre, og etter de strålende tilbakemeldingene fra publikum på Smøla, ønsket man å kunne fremføre dette for et enda større publikum. Men hvem ville komme og høre SJ utenfor Smølas grenser av et slikt antall at det var økonomisk forsvarlig? De samme kreative sjeler med Egil i spissen satte seg nok en gang sammen. Begrepet kulturbasert næring ble på den tiden lansert, og var dette noe SJ burde kunne tenke på? Ja ble svaret. Kobling til næringslivet ble etablert og man greide etter hvert å skaffe sponsorer som var villige til å være med på å støtte korpset i en større oppsetting. Kristiansund kunne erobres.

I kjølvannet av dette ble også ”Smølabonan” en realitet. I og med at Smøla var omstillingskommune på denne tiden tok de ansvar for å invitere næringslivet på Smøla til martna i Kristiansund samtidig med at SJ skulle holde konsert i Festiviteten. Dette for først og fremst å skape blest om Smøla, men også samtidig kunne gi SJ ekstra drahjelp i å fylle Festiviteten. Derfor vil 9 nov 2003 på mange måter bli stående som en merkedag både for Kristiansund, Smøla og SJ. ”Bonan i byn” med påfølgende konsert ble definitivt en suksess.

Suksess kan muligens ikke gjentas for ofte, men i de årene som har gått siden 2003 har SJ utviklet seg enda videre. Konsertene er blitt bare mer og mer omfangsrike. Utallige øvingstimer legges ned blant SJ medlemmer i løpet av et prosjekt, og både musikalsk innhold, kunstnerisk innhold og scenografiske løsninger har hele tiden utviklet seg de årene som siden er gått. Skjønt begrepet korps i tradisjonell sammenheng er det vel ikke veldig mye igjen av. Det er vel mer riktig å bruke begrepet orkester. SJ består i dag av full blåserekke, full komp avdeling, eget kor og egne solister på både vokal og instrumental. SJ har i besetningen ”egen” arrangør gjennom Per Morten Svendsen. SJ har videre gjennom samarbeidet med Hilde Norbakken tilgang på sangpedagog, foruten at hun har bidratt i vesentlig grad som sang solist, på alle konserter siden 2001.

Som nevnt tidligere har det siste tiåret vært veldig begivenhetsrikt. Vi har hatt oppsettinger med tidligere omtalte Beatles. Videre ”Elton John”, ”Abba”, ”Elvis”, ”Radio Luxembourg”, ”Songs to remember” og ”Highlights from the movies. Vi har spilt med artister som Tore Johansen, Hilde Norbakken, Tor Endresen og Odd Rene Andresen. SJ har i denne perioden til sammen spilt for om lag 20 000 tilskuere! og foreløpig høydepunkt må være da SJ i 2008 valgte å ta en av sine temakonserter (Elvis) til Trondheim. Da gjennomførte SJ konsert for 1263 betalende tilskuere i Olavshallen! En fantastisk opplevelse for alle medlemmene i SJ. Og etter tilbakemeldingene en like fantastisk opplevelse for publikum.

Forhåpentligvis er ikke siste linje skrevet om SJ enda. Kanskje kan 2010 og Smøla Kommunes 50 års jubileum, om noen år minne oss om at SJ tok enda nye steg dette året. Som leder i SJ og den fantastiske ”familien” SJ etter hvert består av, kan jeg garantere at det jobbes videre med å skape et produkt som både SJ og Smøla kan være stolte av i mange år til. Om SJ lykkes, vites i skrivende stund ikke, men om ting går som man håper og at folk i og rundt SJ blir med videre, ser jeg ikke bort i fra at SJ også i de kommende år kan markere seg positivt som en viktig kulturbærer for Smøla. Både i og utenfor kommunen.

Som en kort avslutning må det sies at flere er nevnt, men ingen er glemt av alle dere som på en eller annen måte har bidratt i SJ sin snart 30 år lange historie. Dere kan alle takke dere selv for at SJ er kommet dit de er i dag. La oss håpe at vi etter 30 nye år kan se tilbake på en like begivenhetsrik periode som de foregående 30 og at SJ har lagt enda flere alen til sin vekst.

Geir Wang

Leder Smøla Janitsjarorkester.

Reklamer

En tanke om “Om oss

  1. Flott skrevet & kjekt for oss utflytta smølaværinger å få lov til å «følge» med på hva som skjer. Arti` med bilder& navn på utøvere.Fortsett med den bra jobbinga dere allerede gjør:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s